Iedere mens is uniek en heeft een eigen persoonlijkheid.
De integratieve psychotherapie speelt hierop
in en gaat er vanuit dat er niet één zaligmakende theorie is om mee aan te slag te gaan. Iedere persoon is anders en heeft dus andere manieren nodig om zichzelf te vinden en zichzelf te kunnen zijn.
Ik vertrek vanuit een theoretisch en wetenschappelijk onderbouwd kader.
Tijdens de therapie gaan we experimenteren, ervaren, ontrafelen. We maken verbinding tussen hoofd en hart. Het uiteindelijke doel van therapie is om te groeien tot wie je bedoeld bent te zijn en niet langer naar wie je denkt te moeten zijn. Van rups tot vlinder.
Als mens worden we geboren in een context, een gezin, een familie. Iedereen heeft een kern in zich met krachten en minder sterke punten. Je- Zelf. Het is dat wat jou uniek maakt.
Door opvoeding, gebeurtenissen, normen en waarden die we meekrijgen van onze ouders, familie, maatschappij, etc. groeien we naar wie we denken dat we moeten zijn. Doorheen de tijd verlies je stukjes van je- Zelf.
Heel vaak spelen oude patronen uit onze kindertijd een rol in hoe we nu in het leven staan. We dragen dit als het ware mee in een ‘rugzak’. Sommige zaken prikken in onze rug en blokkeren dan het menselijke en levenslange groeiproces.
Hier bewust van worden is één van de noodzakelijkheden om te kunnen groeien naar je-Zelf, ook al is het vaak pijnlijk om hierbij stil te staan. Uiteraard vraagt dit tijd en vertrouwen. We volgen jouw tempo.
Doorheen de jaren heb ik geleerd en zelf ervaren dat ons lichaam erg wijs is. Lichamelijke klachten komen er vaak niet zomaar vb. migraine, spanningshoofdpijn, last aan de maag, slecht slapen, je niet goed kunnen concentreren. Ons lichaam geeft ons signalen dat het tijd wordt om iets te veranderen.
Jammer genoeg zijn we het voor een groot stuk verleerd om hier naar te luisteren.
Ademhalingsoefeningen, focussen, oefeningen met bilaterale stimulatie, etc. zijn een paar mogelijke technieken die we kunnen hanteren om terug meer voeling te krijgen met ons eigen lichaam. Door het luisteren naar ons lichaam leren we onszelf beter kennen en lukt het beter om met pijn en lastige situaties om te gaan.
Kinderen (en jongeren) zijn volop in ontwikkeling. Ze denken en handelen nog niet als een volwasse- ne. Kinderen doen heel veel om de goedkeuring en liefde van hun ouders en andere belangrijke perso- nen te krijgen.
Ik ga er steeds vanuit dat ouders en kinderen het beste met elkaar voor hebben. Soms zit er echter ruis op hun relatie vb. door een ontwikkelingspro- bleem, de rugzak van de ouders, stress, een ingrij- pende gebeurtenis, ...
Kinderen hebben nog niet altijd de tools kunnen ontwikkelen om alles te begrij- pen wat in hun omgeving gebeurt en hoe hier mee om te gaan.
Ze hebben ook vaak de woorden niet om uit te drukken wat ze denken en voelen.
Vaak tonen ze het dus in hun gedrag. Wat willen ze ons zeggen? Wat is de échte boodschap?
Samen gaan we op zoek naar hun eigen taal en leren stap voor stap hun binnenwereld beter kennen. In de therapie wil ik verbindend werken tussen ouders en kinderen. In onderling overleg nodig ik de ouder(s) en andere gezinsleden uit op gesprek.