Brainspotting (BSP) is een methode om trauma’s en blokkades te verwerken.
Er wordt ingewerkt op de diepere hersenstructuren en het lichaam zonder dat er de hele tijd dient gesproken te worden over het probleem of het symptoom.
Herinneringen worden niet alleen opgeslagen in onze hersenen maar ook in ons lichaam. Wanneer we denken aan iets wat ons irriteert, voelen we dit ook in ons lichaam. De verbinding tussen deze twee componenten is een brainspot.
Eens we een brainspot gevonden hebben, zoeken we een specifieke oogpositie die hiermee verbonden is. Waar je kijkt, bepaalt hoe je je voelt.
Vanuit deze oogpositie start ons brein een lichaamseigen helingsproces om deze blokkades te bevrijden en te verwerken.
Blokkades zijn bevroren overlevingsreacties op situaties in ons leven die te overweldigend waren om op dat moment te kunnen hanteren. Trauma’s zijn niet alleen maar éénmalige levensgebeurtenissen zoals het meemaken van een aanslag. Een pijnlijke opmerking waardoor je je heel onzeker voelde, is dit evenzeer. Ons systeem weet op dat moment niet wat het er mee moet en sluit zich af.
Het trauma zit niet in de gebeurtenis zelf maar wel in hoe we de gebeurtenis ervaren.
Tijdens brainspotting houden we de blik dus vast op een oogpositie en hierdoor raakt ons brein geactiveerd.
Er wordt informatie, die in de diepere gebieden in de hersenen en in het lichaam liggen opgeslagen, aangesproken.
Hierdoor wordt een diepgaand regulerend proces in de hersenen geactiveerd en worden aangeleerde, verstorende emotionele en lichamelijke reacties aangepakt. Dit resulteert erin dat je verlost geraakt van steeds terugkerende ervaringen.
‘Brainspotting’ stimuleert en activeert het zelfhelend vermogen van het lichaam om zichzelf van trauma te genezen.
De behandeling van trauma’s kunnen bijwerkingen geven. Door met je blokkades aan de slag te gaan, komen oude herinneringen en gevoelens boven. Brainspotting-sessies kunnen intensief zijn. Het is goed om daar rekening mee te houden. Vaak ben je na een sessie moe. Na de sessie gaat het verwerken nog even door. In de uren en dagen erna kunnen behalve vermoeidheid ook allerlei gevoelens, emoties en tranen loskomen.
Er zijn verschillende manieren om te brainspotten maar heel vaak komen volgende elementen hierin terug:
Eerst bepalen we rond welk thema, probleem, klacht (X) jij wil werken.
Vervolgens gaan we na wat er in jouw lichaam gebeurt als we met X contact maken en er over praten of als je er aan denkt. ‘Waar voel je dat het meeste in jouw lichaam en hoe intens is dit gevoel van 0 tot 10?’
Hierna bepalen we de oogpositie met een pointer.
Dit oogpunt is het startpunt. Van hieruit start het effectieve brainspotten en mag je laten komen wat er komt zonder te oordelen of te reageren op wat je ervaart. We hoeven het ook niet te begrijpen wat zich aandient.
Stel het een beetje voor alsof je aan de oever van een rivier zit en de stroming mee volgt, je observeert dit gewoon. Het brein doet zijn werk.
Als bij jou de spanning rond jouw thema, probleem, klacht nog erg hoog is, zoeken we een plek in jouw lichaam waar je de spanning minder heftig ervaart. Vervolgens bepalen we ook hier de oogpositie die bij deze plek hoort. Dat noemen we ‘resource oogposities’. Door te ‘spotten’ op deze resource-posities, creëren we meer rust en ruimte in jouw gevoel, terwijl er toch verwerking plaatsvindt.
Je mag iets delen over het proces dat binnenin je gebeurt, maar dat hoeft niet. Het kan ook gewoon in stilte verlopen.
Tijdens het Brainspotten wordt ook vaak gebruik gemaakt van bilateraal geluid (links-rechts-links-geluid). Het gebruik van bilaterale stimulatie (BLS) is rechtstreeks overgenomen uit EMDR- therapie en heeft meestal een rustgevend effect.
Gemiddeld duurt een brainspotsessie 90 minuten
Sommige mensen vinden het moeilijk om het proces van brainspotting te laten gebeuren.
Ze vragen zich al wat ze nu precies moeten doen of ervaren stress bij het bepalen van de oogpositie: ‘Moet ik me blijvend richten op mijn gevoel? Wat als ik niets voel? Moet ik de dingen die zich aandienen proberen te begrijpen en kaderen? ‘
Het fijne aan BSP is dat je in feite niets mis kan doen. IEDEREEN KAN BRAINSPOTTEN. We vertrouwen op het zelfhelend vermogen van ons lichaam en dat werkt bij iedereen anders.
Je observeert dus eigenlijk gewoon waar je spontaan uitkomt. Dit is echter niet voor iedereen even eenvoudig. Sommigen hebben namelijk nood aan controle en blijven liever op een veiligere afstand van hun gevoelens of lichaam. Dat laatste is echter geen fout.
Willen ‘begrijpen en controleren’ van wat er tijdens Brainspotting gebeurt is eigenlijk een manier van je brein om je te beschermen. Vaak hangt dit ook samen met blokkades die eerder in ons leven gevormd werden. Jouw systeem wil dus voorkomen dat je overspoeld wordt en heeft wat meer tijd nodig om vertrouwen te hebben. Dat is helemaal ok.
Soms duurt het even vooraleer je effect merkt van brainspotting. De ene sessie is de verwerking spectaculair. De andere keer is de verwerking weer minimaal en licht en komen er geen beelden of gedachten aan te pas. Eigenlijk is elke sessie voor elke persoon steeds anders.
Probeer je open te stellen en geef jezelf de tijd. Te hoge verwachtingen leggen druk op het proces en dat kan alles net vertragen. Het kan er ook voor zorgen dat je ontmoedigd raakt om verder te doen en leidt er toe dat je minder in contact kan komen met jezelf.
Brainspotting kan worden ingezet bij diverse soorten aandoeningen en klachten.